De eerste dag bij IJgenweis
Ongeveer acht weken voordat uw kind naar het kinderdagverblijf komt, nemen de Pedagogisch Medewerkers contact met u op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. U en uw kind maken dan kennis met de Pedagogisch Medewerkers.
Tijdens het intakegesprek kunt u bijzonderheden en gewoontes van uw kind vertellen aan de Pedagogisch Medewerkers. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.
De allereerste opvang dag van uw kind kunt u gebruiken als wendag. U brengt uw kind dan een dagdeel (ochtend) zodat uw kind rustig kan wennen aan de situatie. Een fijne wenperiode speelt een belangrijke rol in het ontstaan van een veilige basis voor het kind. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om u en uw kind op het gemak te stellen.
Mocht het bijvoorbeeld i.v.m. werk niet mogelijk zijn om uw kind de eerste dag een dagdeel te brengen maar heeft u direct een hele dag opvang nodig dan kan dit ook. U kunt vooraf uw keuze kenbaar maken bij de Pedagogisch Medewerkers.
U wordt bij het ophalen van uw kind geïnformeerd over het verloop van de opvangdag. Tussendoor mag u gerust even bellen.
Voor het kind is het prettig dat het een knuffel of doekje van thuis mee heeft, dit kan houvast bieden als het getroost moet worden of bij het slapen gaan.
Wat gaan we doen vandaag?
Een vaste dagindeling is voor kinderen belangrijk om een veilig en vertrouwd gevoel te ervaren. De allerkleinste kinderen hebben nog hun eigen ritme. Zij eten op de momenten die de ouder(s)/verzorger(s) aangeven. Vaak is er ook nog geen vast slaapritme, we kijken aan hoe de dag verloopt en wat de behoefte van het kind is. Hierbij zullen we rekening houden met hoe het de dag(en) ervoor is gegaan. Een goede overdracht is daarom voor de Pedagogisch Medewerker(s) heel belangrijk.
Naarmate de kinderen ouder worden gaan ze steeds meer meedoen in het ritme van de groep. Het ritme zier er dan als volgt uit:
- 7:00-8:50 Brengen van de kinderen, vrij spel
- 8:50 Opruimen en aan de tafel
- 9:00 De baby’s krijgen een fruithap, de dreumesen en peuters luisteren naar een verhaal uit de bijbel en zingen liedjes met elkaar. Zij krijgen hierna fruit en drinken.
- 9:30 De kinderen die 2x slapen gaan naar bed
- 9:45 Vrij spel en een plasronde
- 10:00-11:00 Peuterles (3 jarige doen voorschoolse activiteiten)
- 10:30 Plas- en verschoonronde
- 10:45 Opruimen en naar buiten
- 11:00 De kinderen die 2x slapen worden wakker en gaan ook naar buiten
- 11:20 Buiten opruimen en naar binnen toe
- 11:30 Lunchen
- 12:15 De kinderen die 1x slapen gaan naar bed
- 12:30-14:30 Vrij spel en/of activiteit aan tafel
- 14:00 De kinderen die 2x slapen krijgen een tussendoortje en drinken en gaan daarna naar bed
- 14:15 De kinderen die 1x slapen worden wakker
- 14:30 Taalmoment
- 15:00 Tussendoortje en drinken
- 15:20 Buiten spelen of binnen vrij spel
- 16:00 Plas- en verschoonronde
- 16:20 Opruimen en aan tafel
- 16:30 Tussendoortje en drinken
- 17:00-18:00 Ophalen van de kinderen, vrij spel. Met lekker weer sluiten we de dag buiten af.
De Pedagogisch Medewerkers gaan er vanuit dat alle kinderen thuis ontbijten. Ook de kinderen die nog fles- of borstvoeding krijgen. Zij horen hun eerste voeding thuis te krijgen.
De slaaptijden zijn niet vast, de ene dag slapen de kinderen langer dan de andere dag. Zodra het kind wakker is komt het uit bed en mag het gaan spelen.
Heeft een kind een schone luier nodig of moet het naar het toilet dan is dat uiteraard geen probleem buiten de plas- en verschoonronde.
De grote lijnen van het dagritme zijn terugkerend. Rekening houdend met de onvoorziene omstandigheden per dag zullen tijdstippen verschillen maar de gezamenlijke eetmomenten en activiteiten vinden altijd plaats.
Wat eten we vandaag?
Bij het kinderdagverblijf besteden we veel tijd aan de maaltijden. Wij zien dit ook als een activiteit met de kinderen. De Pedagogisch Medewerkers eten gezellig mee zodat de kinderen hun voorbeeld kunnen volgen. Wij gaan zoveel mogelijk met alle kinderen aan de tafel zodat dit echt een groepsmoment is. Kinderen die nog niet in de kinderstoel kunnen zitten worden rond de tafel gezet in een wipper of in een schommelstoel.
De maaltijden van de kinderen worden geheel verzorgd, alleen dieetvoeding is niet inbegrepen en dient u zelf mee te geven.
Voor de broodmaaltijd vragen wij met een kindergebedje een zegen over het eten en na de broodmaaltijd danken we God voor het eten met een danklied.
Babyvoeding
Borstvoeding dient u gekoeld mee te nemen en mag u zelf in de koelkast te zetten.
Flesvoeding dient u zelf afgemeten mee te nemen. Flesvoeding is niet inbegrepen. Dit is omdat er een grote diversiteit aan voedingen te verkrijgen is.
Voor baby’s tot één jaar is er de mogelijkheid een warme groentehap te eten om 16:30. Dit kunt u zelf meenemen.
Het voedingsritme van uw baby kunt u doorgeven aan de Pedagogisch Medewerkers en noteren in het schriftje. Bijvoorbeeld als uw kind brood mee mag eten of van een gepureerde fruithap overgegaan is naar kleine zachte stukjes fruit.
Wat wordt er aangeboden?
Het fruit wat wij aanbieden bestaat uit appel, peer, banaan, kiwi, druiven. Per seizoen wordt het aanbod aangevuld met mandarijnen, aardbeien, perzik en meloen. Rauwkost bestaat uit komkommer, paprika, wortels en tomaten.
De baby’s onder één jaar bieden wij tarwe brood aan. De andere kinderen krijgen volkoren brood. Op elke boterham wordt een dun laagje smeerboter gesmeerd.
Het beleg voor op de eerste boterham bestaat uit zuivelspread, hummus, plakje kaas, plakje kipfilet, vegetarische smeerworst en sandwichspread.
Na de eerste boterham wordt er een beker halfvolle melk gedronken.
Bij de tweede boterham zijn de kinderen vrij om te kiezen uit hartig of zoet beleg. Zoet beleg bestaat uit: pure pasta, pure hagelslag, appelstroop, jam en honing. Vanaf een jaar mogen de kinderen honing.
De kinderen vanaf twee jaar stimuleren wij om zelf hun brood te smeren.
Daarnaast bieden we volkoren crackers, rijstwafels, soepstengels, volkoren koekjes en maisvingers aan. De kinderen drinken water, koude thee, verdunde diksap of limonade.
In de feestweken wordt er weleens een uitzondering gemaakt en bieden wij de kinderen iets lekkers aan. Denk aan tosti’s, knakworstjes, eierkoeken, rozijnen, bolletjes, pannenkoeken ed.
Ik ga slapen
Slapen is heel belangrijk voor jonge kinderen. Door voldoende slaap kunnen zij de ervaringen en indrukken die zij opdoen verwerken.
De slaapkamers zijn voorzien van ergonomische stapelbedden. Om de veiligheid, hygiëne en structuur te waarborgen hebben alle kinderen een eigen bedje en krijgen elke dag een schoon hoeslaken en deken. De vertrouwde knuffel en eventueel de speen gaan natuurlijk mee. De kinderen slapen bij voorkeur in een slaapzak.
De baby’s volgen hun eigen slaapritme. Dreumesen gaan rond 9:30 en 14:30 slapen. Peuters slapen indien daar behoefte aan is rond 12:30.
Heeft u kind een afwijkende slaaphouding dan kunt u dit toelichten tijdens het intakegesprek.
Er wordt er regelmatig gecontroleerd of alle kinderen nog slapen. De slaapkamers zijn voorzien van een babyfoon met beeld en geluid.
Wie zorgt er voor mij?
Op alle groepen werken wij met vaste Pedagogisch Medewerkers. De kinderen hebben steeds dezelfde Pedagogisch Medewerkers om zich heen. Daarnaast werken wij met een vast inval-team.
Ik ben ziek, wat nu?
Mocht u kind ziek zijn en niet naar het kinderdagverblijf komen stellen wij het op prijs als u uw kind voor 8:00 telefonisch afmeldt en digitaal via de ouderlogin. De Pedagogisch Medewerkers beginnen de dag om 9.00 en vinden het fijn te weten wie er afwezig zal zijn die dag.
Wij hanteren, op enkele aanvullingen na, de richtlijnen van de GGD omtrent ziektes: “gezondheidsrisico’s in een kindercentrum”.
Deze omschrijft de meest voorkomende ziektes en gaat in op de herkenning daarvan, de incubatietijd, de gevaren en gevolgen en het gebruik van medicijnen. Deze richtlijnen geven ook aan wanneer uw kind wel of juist niet opgevangen kan worden als het ziek is. Meer informatie kunt u vinden in ons protocol zieke kinderen. Deze kunt u inzien op het kinderdagverblijf.
Dient uw kind gedurende de opvang medicijnen te krijgen dan kunt u dit aangeven bij de Pedagogisch Medewerker. Zij zal u vragen een medicijnformulier in te vullen. U kunt het medicijnformulier ook hier downloaden en thuis alvast in vullen, dit bespaard ’s ochtends tijd. We willen u vragen de medicijnen in de verpakking met gebruiksaanwijzing mee te nemen. Een medicijnformulier is een maand geldig.
Ik ben een dagje vrij
Wilt u uw kind afmelden? Bijvoorbeeld door een geplande vakantie. Dan zien wij deze afmelding graag in de ouderapp terug. Denkt u er ook aan om de pedagogisch medewerkers van de groep op de hoogte te brengen van uw geplande afwezigheid? Als u een afmelding hebt gedaan is het niet meer mogelijk om deze terug te draaien! Het is niet mogelijk om een dag te ruilen.
Wilt u uw kind een dagje extra brengen? Indien de dagplanning dit toelaat is het mogelijk om uw kind een extra dag(deel) bij ons te laten spelen. Deze extra uren kunt u aanvragen via de ouderapp. Let u erop dat wanneer u deze uren aanvraagt, deze niet meer geannuleerd kunnen worden.